Vitorlás tanfolyam

5 napos kurzus a vitorlás iskolában

Ha még nem tudsz vitorlázni, de szíves megismerkednél ezzel a vízi sporttal, ha egyedül is el szeretnél boldogulni egy vitorlásban, várjuk jelentkezésed!

A vitorlás tanfolyam néhány fős csoportban zajlik, így mint kezdő vitorlázó, az alapokat gyorsan megtanulhatod. A 15 órás oktatás elegendő arra, hogy alaposan megtanulj és önállóan is képes legyél vitorlázni.

Mikor van a vitorlás tanfolyam?

Iskolánkban májustól októberig hetente indítunk csoportokat. A program hétfőtől péntekig tart és naponta 3 órás elfoglaltságot jelent. (délelőttönként, vagy délutánonként):

 • délelőtti kurzus: 09.30-tól 12.30-ig
 • délutáni kurzus: 14.00-től 17.00-ig

Egy vitorlásra a tanfolyamon legfeljebb 5 főt osztunk be, nagyobb létszám esetén további hajó, illetve oktató áll a tanulók rendelkezésére

Ha többedmagaddal érkezel, természetesen egy csoportba fogunk beosztani benneteket. Ha valaki a társaságodban a szörf tanfolyamon vesz részt, akkor is igyekszünk megoldani az egy időpontban való kezdést. Próbálunk az egyéni kívánságoknak is megfelelni.

Jelentkezési határidő: a kurzus hetét megelőző vasárnap 15 óráig. A végleges csoportbeosztást mindig a jelentkezési határidő lejártával alakítjuk ki. 17.00 és 18.00 óra között a helyszínen személyesen, vagy telefonon várjuk jelentkezésedet a beosztás egyeztetése végett!

vitorlás kurzus

Hogyan zajlik a vitorlás tanfolyam?

Az ötnapos kurzus tartalmaz elméletet és gyakorlatot egyaránt. Az elméleti rész magában foglalja a legfontosabb vitorlázási alapismereteket:

 • a hajó részeit és felszereléseit
 • a menetirányokat, különböző manővereket
 • az elsőbbségadási szabályokat
 • a legfontosabb csomózási technikákat
 • a biztonsági szabályokat, vészjelzéseket
 • stb.

Az oktatás java része a vízen zajlik, legtöbbször az elméleti tudnivalókat is menet közben tanítjuk meg. Az időjárás, a csoport létszám és összetétel határozza meg, hogy melyik hajónkon tartjuk a gyakorlatot. A kapacitástól függően lehetőség van különböző vitorlás kipróbálására is, úgy mint Balaton 25-ös tőkesúlyos, Aquila jolle, vagy Laser típusú.

Az ötnapos gyakorlat révén többek között az alábbiakra tehetünk szert:
 • különböző menetirányokban való haladás
 • iránytartás, irányváltoztatás
 • vitorla kezelés
 • egyes manőverek elsajátítása, úgy mint pl. fordulás, perdülés/halzolás, kikötés, indulás bójától, cirkálás...stb.

Vitorlázni minden évszakban és időben lehet! Ha kedvezőtlen az időjárás, megpróbáljuk rugalmasan alakítani a programot, több elméletet tartunk, majd másnap több gyakorlatot. Rossz idő miatt nem marad el a tanfolyam és még eddig mindenki megtanult vitorlázni az időjárástól függetlenül! Tapasztalatunk alapján a balatoni szél kedvező a kezdő vitorlázóknak.

Mi a vitorlás kurzus célja?

Milyen korosztálynak való ez a sport?

A vitorlás tanfolyam célja az osztrák- illetve német vitorlás szövetség által kiállított nemzetközileg érvényes igazolvány megszerzése.

A tanfolyamunkra alapozva, az elméleti ismeretek további alaposabb elsajátítása révén, már egy következő, tőkesúlyos hajóra érvényes igazolvány is szerezhető. (Ebben az esetben viszont készülj fel, hogy rengeteg elméleti anyagot: meteorológia ismeretek, jogszabályok...stb. kell megtanulnod!) Nálunk ez az öt napba sajnos nem fér bele. Tanulóink többsége a nyári szabadságát köti össze a vitorlás kurzussal a szabadidő aktív töltése céljából.

Az utolsó napon vizsga tehető - egy tesztet kell kitölteni és gyakorlatban be kell mutatni a vízen szerzett tudást. Sikeres vizsga esetén, ha kéred, külön díjazás ellenében, a szövetség által akkreditált jogosítványod lehet.

 • 14 éves korig "Junior" igazolvány
 • 14 éves kor fölött "Felnőtt" jogosítvány

Ezzel a jogosítvánnyal egyedül is vitorlázhatsz, gyakorolhatsz; nálunk, vagy bárhol a világon bérelhetsz vitorlást.

Iskolánk tagja az alábbi három szervezetnek, amelyek az ISSA (International Sailing School Association) szövetséghez tartoznak:

 • VDS (Verband Deutscher Sportbootschulen)
 • VDWS (Verband Deutscher Wassersportschulen)
 • WSVO (Wassersport Schulvereinigung Österreichs)

Gyerekek is csatlakozhatnak a csoporthoz, felső korhatár természetesen nincsen. Bárkit, aki kedvet érez pár órát a vízen aktívan tölteni, szeretettel várjuk! Gyerekekkel együtt a kurzus ideális nyaralós családi program - egy hajóban az egész család! Igény esetén családi tanfolyamot is indítunk.

Mit hozzunk magunkkal?

Öltözék az évszaknak és az időjárásnak megfelelő legyen! A legjobb a réteges öltözék. A vízen általában pár fokkal mindig hűvösebb van, mint a parton. Nagy nyári melegben jó, ha hozol magaddal sapkát, napszemüveget, naptejet. Eső esetén vízálló ruhát tudunk adni.

vitorlás tanfolyam