Szörf tanfolyam

Ötnapos kurzus a szörf iskolában

A Sail and Surf Kft. 1988 óta működteti a Balaton legrégebbi szörf és vitorlás iskoláját a Club Tihany Üdülőközpontban.

Hetente hétfőtől péntekig, 3 órás foglalkozásokon sajátítható el mindkét sport alapelemei. A kurzussal egy nemzetközileg elismert igazolvány szerezhető, amivel akár külföldön is felhasználható a nálunk megszerzett tudás!

Ha nem a szálloda vendége vagy, akkor a szörf tanfolyam idejére belépőkártyát biztosítunk számodra. Ebben az esetben már előre jelezd érkezésed, hogy gondtalan legyen a bejutásod!

Mikor van a szörf oktatás?

A kurzusok májustól októberig, minden héten indulnak. Hétfőtől péntekig tartanak és naponta 3 órás elfoglaltságot igényelnek. (délelőttönként, vagy délutánonként)

 • délelőtti kurzus: 09.30-tól 12.30-ig
 • délutáni kurzus: 14.00-től 17.00-ig

Az oktatást kis létszámú csoportokban tartjuk, egy oktatóra a nyári főidényben is legfeljebb 8 tanuló jut, gyakran asszisztens is segíti az oktató munkáját. A csoportokat több szempont alapján állítjuk össze: pl. gyerek, felnőtt, családok; kezdő, haladó; beszélt nyelvek...stb. Igyekszünk az egyéni kéréseknek eleget tenni. A családtagokat, barátokat természetesen egy csoportba osztjuk be, vagy úgy, hogy egy időben végezhessék a különböző kurzusokat.

Jelentkezési határidő: a kurzus hetét megelőző vasárnap 15 óráig. A végleges csoportbeosztást mindig a jelentkezési határidő lejártával alakítjuk ki. 17.00 és 18.00 óra között a helyszínen személyesen, vagy telefonon várjuk jelentkezésedet a beosztás egyeztetése végett!

Mi a szörf kurzus célja?

Legfontosabb célunk az, hogy az ötnapos tanfolyamon megtanulj szörfözni. A hely különleges adottságai, a speciális felszerelések és a szakképzett oktatóink garantálják neked a gyors sikerélményt.

A szörf tanfolyam ötödik napján bemutathatod a vízen tudásod és írhatsz egy egyszerű tesztet az itt tanultakból. Sikeres vizsga esetén szerezhető egy olyan nemzetközileg érvényes igazolvány, amivel akár külföldön is, bárhol a világon bérelhető felszerelés. (Ha ilyen igazolvány nincs a birtokodban, kb. 80 % az esély arra, hogy nem tudsz felszerelést bérelni.) Ezt az igazolványt a német illetve osztrák szövetség állítja ki, külön díjazás felében. A korosztályoknak megfelelően két típust különböztetünk meg:

 • 14 éves korig "Junior" igazolványt
 • 14 éves kor fölött "Felnőtt" jogosítványt

Iskolánk tagja az alábbi szövetségeknek, amelyek a VAW (Vereinigte Ausbildung Wassersport) szervezethez tartoznak:
VDWS (Verband Deutscher Wassersportschulen)
WSVO (Wassersport Schulvereinigung Österreichs)

Szörf tanfolyam

Hogyan zajlik a szörf tanfolyam?

Az ötnapos program két részből áll: elméleti és gyakorlati oktatásból. Az elméleti részben a legszükségesebb ismereteket sajátíthatod el:

 • a felszereléssel kapcsolatos tudnivalókkal
 • a menetirányokkal, menöverekkel
 • az elsőbbségadási szabályokkal (vízi KRESZ)
 • a legfontosabb csomózási technikákkal
 • a biztonsági szabályokkal
 • egyéb

Oktatóink először egy szimulátor segítségével még a parton mutatják be a vízen elsajátítandó fogásokat, technikákat. A tanulás a vízen zajlik, az erre a célra kijelölt területen. Mentőmellényt minden tanuló visel, hiszen ez előírás a Balatonon! Rossz idő esetén, vagy a fázósaknak neoprén ruhát is adunk. Felszereléseink újak, jó állapotúak. A stabil deszkákon, a különböző méretű vitorlákkal minden kezdő gyorsan sikerélményre tehet szert.

A gyakorlati oktatás az alábbiak szerint épül fel:

Első nap:
 • egyensúly gyakorlatok a deszkán
 • vitorla felhúzása a vízből
 • helyes test- és vitorlatartás technikája
 • fordulás
 • vészevezés a felszereléssel
Második nap:
 • startolás/elindulás, félszélben haladás
Harmadik nap:
 • irányváltoztatás, különböző menetirányokban haladás
Negyedik nap:
 • krajcolás, manőverek gyakorlása
Ötödik nap:
 • vizsga

Kedvezőtlen időjárás miatt még nem maradt el kurzus! Rosszabb idő esetén rugalmasan alakítjuk a programot, például egy esősebb napon több elméletet tartunk, majd amint kiderül az idő, a gyakorlatra fektetjük a hangsúlyt.

Ha a szörf tanfolyam egyik napján más elfoglaltságod van, abban az esetben sem vész kárba az elmaradt lecke: ilyenkor egy másik napon a délelőtti és délutáni kurzuson való részvétellel pótolható be a hiányzás.

Tihanyban a szél adottságai kedvezőek a kezdőknek. A félsziget védelmét élvezve az igazán nagy erejű szelet se érezzük túl erősnek, és ha éppen nincs nagy légmozgás, az nem tart sokáig, valahonnan mindig befúj a szél...

Kinek való a szörfözés?

Várjuk minden korosztály jelentkezését, gyerekeket, nőket, férfiakat, fiatalokat, felnőtteket egyaránt!

A szörfözést ugyan az extrém sportok kategóriájában tartják számon, azonban csakúgy, mint a síelés esetében, az alapokat egy hét alatt minden átlagos testi adottsággal, fizikummal rendelkező egyén megtanulhatja! Sőt, van, aki már az első nap ráérez szörfözés ízére. A speciális felszereléseink közül mindenki megtalálja az életkorának és adottságainak leginkább megfelelőt: kisméretű vitorlák gyerekeknek, nőknek, nagyobb méretű deszkáink az erősebb testalkatúaknak.

Gyerek 8 éves kortól iratkozhatnak be a tanfolyamra. Tapasztalatunk alapján a 8 éves gyerekek általában már elég erővel rendelkeznek ahhoz, hogy a legkisebb méretű (2m2) vitorlánkat elbírják és elég érettek ahhoz, hogy egy három órás csoportos programon kitartsanak. Ezt a sportot kivételes esetben 8 éves kor alatt is el lehet kezdeni, ebben az esetben magánórák igénybevételét javasoljuk.

Mit hozzunk magunkkal?

Fürdőruha, póló és törölköző mindenképpen szükséges. Fontos az is, hogy már 1 órával a szörf tanfolyam előtt kend be magad naptejjel. (Közvetlenül a kurzus előtt azért nem célszerű, mert a vizes testről lefolyó naptej csúszóssá teszi a deszkát alattad, arról nem is beszélve, hogy az utánad következő vendég alatt is csúszni fog...) A part mentén a vízben kövek vannak. Az esetleges balesetveszély elkerülése miatt nagyon fontos a cipő használata is a vízben. Erre a célra egy régi sportcipő is megfelel.

Haladó szörf tanfolyam

Haladó szörf kurzusaink azok számára szólnak, akik a szörfözés alapjait már elsajátították, de tovább szeretnének fejlődni ebben a sportban. Az alapok felelevenítésén túl, újabb manőverek és technikák sajátíthatók el, különböző típusú windsurf felszerelések próbálhatók ki. A programot a tanulók tudásszintje alapján alakítjuk ki.

szörf oktatás